top of page

RUHSAL HASTALIKLAR

Dünya SaÄŸlık Örgütü, ruhsal hastalıkları yaÅŸam kalitesi üzerine olumsuz etkileri açısından riskli hastalıklar arasında bildirmektedir. ÖrneÄŸin depresyon bu sıralamada birçok bedensel ve ruhsal hastalığın önüne geçerek ilk sıraya çıkmıştır. Dünya SaÄŸlık Örgütü aynı zamanda ruhsal hastalığı olanların 2/3 ünün tedavi için baÅŸvurmadığını bildirmektedir. Bu açıdan ruhsal hastalıklar günümüzün en önemli saÄŸlık sorunu olmaya aday gibi görünmektedir. Ruhsal hastalıkların kalıtım, çevresel ve geliÅŸimsel etmenlerin karşılıklı etkileÅŸmesi sonucu ortaya çıktığı kabul edilir. Uygulanan tedavilerle belirtiler ortadan kaldırılabilmekte ve iÅŸlevsellik önemli ölçüde düzelebilmektedir.

 
Depresyon
 
Anksiyete
 
Bipolar Bozukluk

Toplumda  %10 oranında görülen en yaygın ruhsal rahatsızlıktır. Dünya SaÄŸlık Örgütü yakın gelecekte tüm saÄŸlık sorunları içinde ilk sıraya yükseleceÄŸini öngörmektedir. Depresyon, mutsuzluk, isteksizlik, eskiden zevk alınan ÅŸeylerden zevk alamama, karamsarlık, umutsuzluk düÅŸünceleri, özgüvende azalma, uyku, iÅŸtah düzensizlikleri, enerji azalması, intihar düÅŸünceleri ile kendini gösterebilir. Gün içinde zaman zaman görülebilen olaylar karşısında üzülme ve neÅŸesizlik hali ile depresyonun ayırt edilmesi önemlidir. Depresyon belirtilerinin en az iki hafta süre ile bulunuyor olması ve günlük yaÅŸamı önemli ölçüde etkilemiÅŸ olması gerekir.

​

Anksiyete (kaygı), evrensel bir duygudur. Belirli bir düzeyde bulunması yaÅŸamın düzenli olarak sürdürülmesi için gereklidir. ÖrneÄŸin, sınava girecek bir öÄŸrencinin sınav için yeterince kaygı duyması, sınava hazırlanması için önemlidir. Ancak bazen günlük olaylar ya da durumlar için duyulan kaygı günlük yaÅŸamın olaÄŸan ÅŸekilde sürdürülmesine engel olacak düzeylere çıkabilir. ÖrneÄŸin, asansöre binme korkusu olan bir kiÅŸi yüksek bir binayı merdivenleri kullanarak çıkmak zorunda kalabilir. Takıntılar, fobiler, kalabalık önünde konuÅŸmaktan korkma bu grupta yer alan durumlardan bazılarıdır.

Bipolar Bozukluk ya da iki uçlu bozukluk depresyon (ruhsal çöküntü) ve mani (coÅŸku) dönemleri ile seyreden bir hastalıktır. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ruhsal çöküntü dönemleri ya da aşırı coÅŸku, neÅŸe, çok konuÅŸma, çok para harcama eÄŸilimi, az uyku ile yetinme, kendine güvende artış gibi belirtilerin olduÄŸu coÅŸku dönemleri görülebilir. Her iki dönemde de sosyal, mesleki, ekonomik kayıplar yaÅŸanır. Günümüzde hastalığın tekrarlayıcı özelliÄŸini kontrol altına alarak kiÅŸinin olaÄŸan yaÅŸamını sürdürmesine yardımcı olan tedavi seçenekleri vardır.

Åžizofreni

Åžizofreni toplumda %1 oranında görülen bir ruhsal hastalıktır. BaÅŸlıca  belirtileri düÅŸünce içeriÄŸinde fakirleÅŸme, gerçeÄŸi deÄŸerlendirmede bozulma, baÅŸkalarınca duyulmayan sesler duyma ya da hayal görme, baÅŸkalarından zarar göreceÄŸi, baÅŸkalarının kendisi hakkında konuÅŸtukları gibi düÅŸünceler olmasıdır. Günümüzde tedavinin ana hedefleri bu belirtilerin ortadan kaldırılması ve kiÅŸinin sosyal iÅŸlevselliÄŸinin düzelmesidir. Modern tedavi seçenekleri ile bu hedeflere ulaşılması amaçlanır. Aile ile kurulacak iÅŸbirliÄŸi, düzenli kontrol ve tedavi son derece önemlidir.

bottom of page